Avrupa Birliği Girişimi
Partners Project
Ermenistan Türkiye Sinema Platformu
Ermenistan Türkiye Sinema Platformu iki ülkeden ve diasporadan sinemacılara birlikte düşünmek, bir arada olmak ve birlikte üretmek için ortam yaratıyor.

Ermenistan Türkiye Sinema Platformu iki ülkeden ve diasporadan sinemacılara birlikte düşünmek, bir arada olmak ve birlikte üretmek için ortam yaratıyor.

 

Kuruluşu 2009 yılının Nisan ayına denk gelen Ermenistan Türkiye Sinema Platformu, İstanbul Anadolu Kültür ve Erivan Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali’nin sanatın çatışma çözümündeki etkin rolüne olan inançları ve sinemanın insanlara en kolay ulaşan araçlardan biri olduğu fikriyle yola koyuldu. Platform, o günden beri dünyanın farklı yerlerinde gösterimler organize etmeye, atölyeler düzenlemeye ve iki ülkeli ortak yapımları desteklemeye başladı.

 

11’i tamamlanmış, beşi halen yapım aşamasında olan toplam 18 filme destek vermiş olan Platform, düzenlediği İstanbul ve Erivan atölyeleriyle iki ülkeden ve diasporalarından sinemacılara destek sağlamayı sürdürüyor.

 

Platformun tamamlanmış filmleri arasında 2011 yılında Uluslararası Istanbul Film Festivali’nde galaları yapılan Galata (yön. Diana Kardumian), Güvercin Ustaları (yön. Arthur Sukiasyan), Komşular (yön. Gor Baghdasarian), Kaybolmayın Çocuklar (yön. Gülengül Altıntaş) ve Kukla Tiyatrosu (yön. Altan Bal&Canay Özden) yer alıyor.

 

Nigol Bezjian’ın Kunduralarımı İstanbul’da Bıraktım filmi 2012 Temmuz’unda Altın Kayısı Uluslararası Film Festivali’nde galasını gerçekleştirirken, 2013 Nisan ayında Lusin Dink’in yönettiği Saroyanland Istanbul Film Festivali sırasında ilk kez seyirciyle buluştu ve Ulusal Yarışma’da yarıştı. Platform’un desteklediği filmler olan oyuncu Derya Durmaz yönetmenliğindeki Ziazan galasını SEE a Paris Festivali’nde yaparken Devrim Akkaya’nın Diyar adlı filmi ise Istanbul Film Festivali Belgesel Seçkisi’nde 2014 yılında yerini aldı. Arthur Sukiasyan’in yönettiği Bizim Atlantis’imiz 2015’te !f Istanbul Bağımsız Film Festivalinde, Nigol Bezjian’in yönettiği Bu Günden Sonra ise 2015’te ilk kez Beyrut’ta gösterildi.

Ud Ustası (yön. Eric Nazarian), Pastelden Cılız Bır Resim (yön. Sevda Usanoğlu), Kar’ (yön. Senem Gökçe Oğultekin), Berdo Ana ve Ceviz Ağacı (yön. Serdar Onal), Murad (yön. Marineh ve Sona Kocharyan) yapım aşamasında ve çoğu 2016 yılın sonuna doğru tamamlanmış olacak.

Ermenistan Türkiye Sinema Platformu iki ülke ve diasporadan sinemacıların bir araya gelip ortak film projelerini hayata geçirmelerini ve bu süreçte beraber düşünmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Etkinlik Takvimi
MART
2024
PZTSALIÇRŞPRŞCUMACMTPZR
Barış tek yoldur
Bizi Takip Edin