Avrupa Birliği Girişimi
Haberler
Hibe Programı Yararlanıcıları Duyuruldu
14.10.2016
Ermenistan | Eurasia Partnership Foundation

13 Ekim 2016 tarihinde, Avrasya Ortaklık Fonu'nda, Hibe Programı yararlanıcıları seçiminin kazananlarını takdim etmek üzere, Hibe Yönetimi Semineri gerçekleştirildi. Hibe Programı, “Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı: İkinci Aşama” (ATNP2), başlıklı, Avrupa Birliği tarafından İstikrar ve Barışa Katkı Sağlama Aracı kapsamında duyurulmuştu.

 

Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı: İkinci Aşama (ATNP2), Ermenistan ve Türkiye'den sekiz sivil toplum kuruluşundan oluşan bir Konsorsiyum tarafından, Avrupa Birliği'nin İstikrar ve Barışa Katkı Sağlama Aracı kapsamında sunduğu finansal yardım ile uygulanan bir programdır.ATNP2 2014-2015 yılları arasında uygulanan ATNP1 programının kazanımlarına dayalı olarak geliştirilmektedir.

 

Programın genel amacı Türkiye ve Ermenistan'daki sivil toplum kuruluşlarını güçlendirerek ve katılımlarını sağlayarak iki toplum arasında ve kendi toplumları içinde bölge barışı ve istikrarının geliştirilmesidemokratik çoğulculuk ve toplumsal kapsayıcılık alanlarına katkı sağlanmasıdır. Bu nedenle, Ermenistan ve Türkiye'den kuruluşları ve bireyleri, Programın genel amaçlarına katkıda bulunacak ve ortak çıktıların katlanmasını sağlayacak kendi proje fikirlerini uygulamak üzere davet etmek amacıyla bir Hibe Programı oluşturulmuştur.

 

Hibe Programı çağrısı ilan edilmiştir, son başvuru tarihi 29 Ağustos 2016 olmuştur. Ermenistan'dan 31, Türkiye'den 16 olmak üzere toplam 47 başvuru alınmıştır. Seçim Komitesi Teklif Çağrısı'nda belirtilen seçim kriterlerine dayalı olarak, başvuruları değerlendiren, ATNP2 Konsorsiyumunun tüm üyelerinin temsilcilerinden oluşmuştur.

 

Değerlendirme sonucunda,  3'ü Türkiye'den, 6'sı Ermenistan'dan olmak üzere 9 başvuru sahibi hibe alıcıları olarak seçilmiştir:

 

  1. “Tarih ders kitaplarında bellek siyaseti ve unutuş: Ermenistan-Türkiye ilişkileri bağlamında tarihçiler ve tarih eğitimcileri için ağ oluşturma çalışmaları”, Tarih Vakfı (Türkiye),
  2. “Ermenistanlı yayıncılar Türkiyeli yayıncılarla buluşuyor”, Türkiye Yayıncılar Birliği (Türkiye),
  3. “Türkiye-Ermenistan Diyalog ve Bellek Yürüyüşü için Çalıştay,” Karakutu adlı STK (Türkiye),
  4. “Edebiyat Çevirmenleri için ‘HAH’ Çalıştayı”, Ermenistan Helsinki Yurttaşlık Derneği Komitesi adlı STK(Ermenistan),
  5. “Ortak Kentsel Mirasın Savunucuları Olarak Ermenistan ve Türkiye'den Genç Profesyoneller,” Urban Foundation (Ermenistan),
  6. “Ermenistan-Türkiye: Gençlik için Yeni Kültürel Diyalog Girişimleri,” Rolan Bykov Vakfı(Ermenistan),
  7. “Ermenistan ve Türkiye arasında uzlaşma: müreffeh bir komşuluk arayışı,” Kafkas Araştırma Kaynağı Merkezi-Ermenistan Vakfı (Ermenistan),
  8. “Ermenistalı ve Türkiyeli Kadın Film Yapımcıları Arasında Kapasite Geliştirme,” Hukuki Cinsiyet Kültür Vakfı (Ermenistan),
  9. “Ortak Kentsel Mekanda Farklılıkların Müzakere Edilmesi,” Vahram Danielyan ve Alina Poghosyan (Ermenistan).

 

Hibe Yönetimi semineri sırasında, Ermenistan merkezli hibe alıcıları kuruluşlarını ve proje önerilerini Konsorsiyum üyelerine ve AB temsilcisine tanıttılar. EPF projenin uygulanmasına yönelik programla ilgili ve finansal/idari prosedürleri sundu. Kasım ayında, diğer 3 hibe alıcısı için Türkiye'de benzer bir Hibe Yönetimi Semineri gerçekleştirilmesi bekleniyor.

 

Hibe Programı Konsorsiyum tarafından ilk olarak 2014'te başlatılmıştı. Program “Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı: Birinci Aşama” çerçevesinde gerçekleştirildi ve Mayıs ile Eylül aylarında iki açık çağrı ilan edildi. Bunun sonucunda, 60'ı Türkiye'den, 70'i de Ermenistan'dan olmak üzere toplam 130 başvuru alındı. Bunların arasından, 11 başvuru için fon sağlandı (Ermenistan'dan 6, Türkiye'den 5).

Etkinlik Takvimi
MART
2024
PZTSALIÇRŞPRŞCUMACMTPZR
Barış tek yoldur
Bizi Takip Edin