Avrupa Birliği Girişimi
Hakkımızda » Projeler
Türkiye ve Ermenistan BİT Temsilcileri Arasında İşbirliği için Yeni Fırsatlar
Ermenistan, Türkiye | Public Journalism Club, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)
Kamu Gazetecilik Kulübü (PJC) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), iki sektörden uzmanların katıldığı karşılıklı değişim projelerini Ermenistan-Türkiye Normalleşme Sürecine Katkı (ATNP) Programı çatısı altında gerçekleştirmiş, iki ülkedeki BİT sektöründeki girişimcileri teşvik etmişlerdir.

Türkiye ve Ermenistan BİT Temsilcileri Arasındaki İşbirliğini güçlendirmek için Kamu Gazetecilik Kulübü (PJC) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), iki sektörden uzmanların katıldığı karşılıklı değişim projelerini  Ermenistan-Türkiye Normalleşme Sürecine Katkı (ATNP) Programı çatısı altında gerçekleştirmiş, iki ülkedeki BİT  sektöründeki girişimcileri teşvik etmişlerdir.


PJC ve TEPAV, "Girişimciler Değişimi" programının ilk aşaması olarak Ermenistan ve Türkiye arasındaki şimdiye kadar en büyük ölçeğe sahip olan sanayi alanındaki karşılıklı değişim programını gerçekleştirdiler. Bu yaklaşık 90 kişiden oluşan, Türkiye ve Ermenistan'dan gelen BİT yatırımcı ve girişimcilerinin, teknoloji endüstri liderlerinin, tasarımcıların ve yeni başlayanların (start-up)  oluşturduğu bir grubun yan yana gelmesi anlamını taşımaktaydı.

 

Projenin ilk aşamasındaki önemli noktaların biri, Ermenistan-Türkiye Yeni Başlayanlar için Hafta Sonu Programının (Startup Weekend), 300 üzerindeki  katılımcı ile en büyük INNOWEEKEND forumun bir parçası olması ve her iki ülkeden 27 yeni başlayan girişimcilerin bir araya getirilmesiydi.

 

Birinci aşamada, anlatılanlar dışında Türkiye ve Ermenistan'dan aynı zamanda başlangıç takımları için yuvarlak masa oturumlarına ve tartışmalara, çalışma ziyaretlerine ve ödüllere yer verildi.  

 

Projenin benzeri görülmemiş dinamiği ve etkisini fark ederek, Ermenistan’daki ABD Büyükelçiliği, yeni başlayanların (start-up)  projelerine uzun vadeli destek sağlayacağını açıkladı. Bu destekten yararlanmak amacıyla  Ermenistan ve Türkiye'den 6 start-up proje ekibi önerilen 6 aylık kapasite geliştirme programına dahil oldu.

 

ABD Büyükelçiliği tarafından desteklenen bir başka proje olan “Sınır Tanımayan Teknolojiler: Yerevan-Ankara” sayesinde Ermenistan ve Türkiye'den 20'den fazla öğrenci ve genç girişimci, Ankara’da düzenlenen,  “Teknolojilerin uygulanması için yenilikçi fikirler” adını taşıyan dört günlük toplantıya katıldılar.  Eğitimin son aşaması olarak, en aktif gruplar bir aylık online derslere katılmaya,  istişare yoluyla fikirlerini geliştirmeye ve daha sonra bu fikirleri rehberlik ekipleri ile paylaşmaya hak kazandılar.

 

Elde edilen tecrübeler, sonuçlar ve dersler ışığında JPC ve TEPAV projenin ikinci aşamasında aşağıdaki faaliyetleri yürüteceklerdir:

 
a) İlk defa Ermenistan’dan yeni başlayanlar (start-up)  İstanbul bölgesel forumuna katılmaya şans kazanacaklar. “Ermeni Başlangıç Ekosistemi” 6-10 Ekim günleri arasında, İstanbul'da yapılacak Başlangıç İstanbul Bölge Forumu'na katılmak için ilk defa, özel bir fırsat elde edecek.

 

Başlangıç İstanbul (Start-up Istanbul) kendi bölgesindeki kurucuları, yatırımcıları ve yöneticileri bir araya getiren ve ayrıca onları, diğer yeni başlayanlar (start-up) , profesyoneller, fikir liderleri,  diğer ülkelerden gelen önemli kuruluşlar, kurumların  kurucuları, yöneticileri, girişimcileri ve yatırımcıların tanışmalarını sağlayan bir ağ inşa etmeye çalışmaktadır.

 

Bu yıl BİT sektöründeki en iyi 10 yeni başlayanlar (start-up)  ile birlikte yine BİT sektöründen 500'den fazla yeni başlayan, 500 yatırımcı, 4000 katılımcı ve diğer ülkelerden 50 konuşmacı ile  Ermenistan ekibi orda olacak, tanınmış bilişim liderlerinin de katılacağı heyet İstanbul'da bu yıl 2 günlük rehberlik programına dahil olup, meslektaşları ile deneyim  alışverişinde bulunacaklardır.

 

Ermenistan'dan katılan yeni başlayanlar başlangıç ekosistem onuşuna odaklanan projeleri ile Ermenistan'ın ICT sektörünü temsil edecek ve Başlangıç İstanbul Fuarı stantlarında yer alacaklardır.  

 

Ermenistan’dan yeni başlayanların katılımı, Ermenistan’daki potansiyelini sunmak ve Türkiye ve Ermenistan'dan BİT profesyonelleri arasında ortaklık geliştirmek için harika bir fırsat olacaktır.


Başlangıç İstanbul Fuarı başlamadan önce, PJC Ermenistan'dan en başarılı yeni başlayanları belirleyecek ve tasarım ve kabinleri görsel içerik geliştirme konusunda onlara destek verecektir.


b) Türkiye'den gelen yatırımcıları ve BİT temsilcileri ülkedeki BİT gelişmeleri hakkında bilgi edinmek için Ermenistan'ı ziyaret edecekler.
Türkiye’den yatırımcılar EXPOlara katılım için, ICT endüstrisi liderleri ise Ermenistan'da BİT gelişmeler, çalıştaylar ve konferanslar serisi hakkında bilgi edinmek için Ermenistan'ı ziyaret edecekler. Çalışma ziyareti sırasında, Türkiye'den gelen katılımcılar ülkede BİT gelişmeleri ve trendleri konusunda bilgilerini arttırmak için mükemmel bir fırsat yakalayacaklar ve Ermenistan’daki BİT merkezlerini ziyaret edeceklerdir.  Katılımcıların ziyareti Ermenistan'da organize edilecek büyük bir yüksek teknoloji fuarı sırasında gerçekleşecek, Türkiye’den gelen ziyaretçiler Ermenistan’daki BİT ürün ve hizmetlerini görerek, yerel uzmanları tanımak için bir fırsat elde edeceklerdir.


Çalışma ziyaretleri yanı sıra, özel bir “Melek Yatırım” etabı yapılarak, Türkiye ve ABD’den yurtdışından  melek yatırımcıların  uluslararası en iyi “Melek Yatırım” örnekleri sunacaklar ve bunlara paralel olarak Ermenistan'dan BİT uzmanları ülkedeki BİT altyapısını anlatacaklar.

Related Materials
Haberler
26.07.2017
05.10.2016
Etkinlikler
Fotoğraf
Basından
23.05.2017
Etkinlik Takvimi
MART
2024
PZTSALIÇRŞPRŞCUMACMTPZR
Barış tek yoldur
Bizi Takip Edin